Glock Talk banner
  • Notice image

Glocktalk is a forum community dedicated to Glock enthusiasts. Come join the discussion about Glock pistols and rifles, optics, hunting, gunsmithing, styles, reviews, accessories, and more!

30S vs 30SF

1 reading
63K views 34 replies 18 participants last post by  thewoods868  
#1 ·
Biorąc pod uwagę 30S lub 30SF. Jeśli dobrze rozumiem, S ma mniejszy zamek, a SF mniejszą ramę. Czy chwyty są tego samego rozmiaru co 30? Który model lepiej się chowa do IWB? Z góry dziękuję!

#2 ·
#3 · (Edited)
G30S to odbiornik Gen3 G30SF (10+1) (wersja po czerwcu 2012 r.) zwieńczony cieńszym, lżejszym zamkiem i lufą, pierwotnie zaprojektowanym dla pistoletu G36 single stack 45ACP. Zamek G30S, zaprojektowany dla mniejszej średnicy zewnętrznej lufy G36 (cieńsze ścianki), nie pomieści fabrycznej lufy z pistoletu G30 lub G30SF 45ACP.

Odbiornik G30SF (Short Frame) G30S nieznacznie różni się od standardowego odbiornika Gen3 G30 tym, że odległość do spustu uchwytu SF jest krótsza o ~2-3 mm, mierzona od paska tylnego do spustu.

Szerokość zamka G30S (1,003" ± 0,002") jest o 1/8 cala mniejsza niż zamek G30/30SF (1,126" ± 0,002"). Jednak szerokość uchwytu G30S, mierzona w najszerszym punkcie 1/4" poniżej zwalniacza magazynka, jest taka sama jak we wszystkich innych modelach G30 (32,50 mm lub 1,28"). Dlatego należy spodziewać się jedynie niewielkiej poprawy w zakresie ukrywania.

G30S waży 3,5 uncji mniej niż G30 Gen4, co daje łącznie 11% mniej z pełnym magazynkiem 10-nabojowym. Wiele osób doceni poprawiony komfort dzięki zmniejszonej wadze podczas ukrytego noszenia pistoletu G30S przez długi czas. Całkowitą wagę i wysokość pistoletu (uchwyt + mag) można zmniejszyć jeszcze bardziej, aby ułatwić ukrywanie za pomocą opcjonalnego, fabrycznego magazynka z 9 nabojami, dostępnego dla pistoletu. Dla porównania, wysokość uchwytu + magazynka G30S z magazynkiem 9-nabojowym jest o 0,6" mniejsza niż wysokość pistoletu G19 9mm.

Resztę mojej oceny porównującej te dwa modele pistoletów bardziej szczegółowo można znaleźć we wpisie GT tutaj >>> Nowy Glock 30S - zalety i wady

#5 ·
...Reszta mojej oceny porównującej te dwa modele pistoletów bardziej szczegółowo znajduje się we wpisie GT tutaj >>> Nowy Glock 30S - Zalety i wady
GRT45, dzięki za zebranie tych wszystkich fantastycznych danych przez lata w tym wątku G30!! To naprawdę świetne źródło!

#4 ·
To kończy dzisiejszą lekcję.

Bardzo szczegółowe informacje z wcześniejszych komentarzy. Kupiłem 30s kilka lat temu i NIGDY nie żałowałem tej decyzji. To mój pierwszy wybór na cały rok poza służbą.

Jedyną sugestią, jaką mam, jest przejrzenie forum GATE Self Defense w poszukiwaniu wglądu Mas na temat amunicji do przenoszenia .45 ACP.

#12 · (Edited)
To podsumowuje dzisiejszą lekcję.

Bardzo szczegółowe informacje z wcześniejszych komentarzy. Kupiłem 30s kilka lat temu i NIGDY nie żałowałem tej decyzji. To mój pierwszy wybór do noszenia poza służbą przez cały rok.

Jedyną sugestią, jaką mam, jest przejrzenie forum GATE Self Defense w poszukiwaniu wglądu Mas na temat amunicji do noszenia .45 ACP.
POROZMAWIAJMY RÓWNIEŻ o problemach z G30S. Które można RÓWNIEŻ znaleźć na tym forum.
Najwyraźniej były problemy z niektórymi ramami SF, niezależnie od tego, czy była to G30s, czy G30SF.

https://www.glocktalk.com/threads/glock-30s-jamming-issue.1729498/#post-27006002

Jeśli dostałbym jeden z problematycznych pistoletów, odesłałbym go do Glocka.

G30s to chyba największy, najgrubszy Glock, jaki kiedykolwiek próbowałbym nosić IWB. Zwykły G30 jest jak noszenie deski 2x4 w pasie. Myślę, że wolałbym nosić G27, który jest znacznie mniejszy i mniej nieporęczny i ma podobną balistykę, jeśli porównasz 180 grain 40 do 185 grain 45.

Skopiowałem to zdjęcie z innego postu w tym wątku, aby pokazać porównanie rozmiarów między G26 (ten sam rozmiar co G27) a G30s. A bez przedłużonej płytki podstawy G26 lub G27 byłby znacznie bardziej dyskretny.

Image

#9 · (Edited)
Zamek G36 pistoletu G30S jest odciążony i mniej masywny, ponieważ został zaprojektowany dla kalibru 45ACP. To nie tylko minimalnie zmodyfikowany zamek 10 mm, jak w G30SF. Żaden pistolet Gen4 45ACP nie używa zamka specjalnie zaprojektowanego pod względem rozmiaru i wagi dla kalibru 45ACP, z wyjątkiem G41. Zoptymalizowana pod kątem kalibru konstrukcja zamka sprawia, że G36, G30S i G41 to najbardziej atrakcyjne pistolety 45ACP firmy Glock, IMO.

#16 ·
Mam już swoje 30-te urodziny od 3 lat. Wystrzeliłem z niej 2500 nabojów bez żadnej awarii czy zacięcia. Nigdy też nie miałem z nią BTF. Nadal noszę ją od czasu do czasu w CrossBreed Supertuck. Osobiście wolę 26/27 do EDC.

Mam również gen4 30, który został wyprodukowany w 2014 roku. Muszę z niego strzelać częściej niż to robię. Prawie wstyd mi się przyznać, że wystrzeliłem z niego tylko 200 nabojów. Po prostu leży w sejfie. Wymieniłem się z tatą 36 za niego. Spodobała mu się mniejsza 36 bardziej do noszenia. 30 i 30s to świetne pistolety i nie zawahałbym się kupić kolejnego, gdyby kiedykolwiek pojawiła się taka potrzeba.

#18 ·
Jak mówiłem w innych wątkach; dałem (3) wnuczkom (2) i zatrzymałem (1). Konkurowałem z 30-tkami do 25 jardów i potrafię trafić w tarczę o średnicy 4". Wnuczki trafiają w tarczę o średnicy 4" z odległości 15 jardów.

Mój zatrzymany 30-tki ma około 2 tys. nabojów zanim przestałem konkurować z tą platformą, z którą nigdy nie miałem problemu.

Jak również mówiłem wcześniej, nie wiedziałem, że inni mają problemy z ramami, najwyraźniej przegapiłem komentarze negatywne od 2013 roku.

Mam nadzieję, że osoby z problemami otrzymają pozytywne rozwiązania.

#19 ·
Niektóre z 30S działają dobrze, niektóre nie. Nie jestem jedyną osobą (nawet na tym forum), która miała tylko problemy z 30S. Chciałbym wiedzieć, dlaczego 30S nigdy nie poszło dalej niż w Glocku, skoro jest to tak popularny model broni. Dlaczego nigdy nie widzieliśmy go w Gen4, nie mówiąc już o zobaczeniu go w Gen5. Moim zdaniem wiedzą, że mają problemy z 30S i nigdy nie wprowadzą go w serii Gen4... pozwolą mu odejść, jeśli chcesz. Ale czas pokaże, a ja jestem zmęczony czekaniem, aż wprowadzą nową 30S, inną niż to, co oferują w tej chwili. Nie zrozumcie mnie źle, cieszę się, że ci z was, którzy twierdzą, że wasza jest świętym Graalem, nigdy nie mają czkawki, wspaniale, cieszę się z waszego powodu. Ja sam prawdopodobnie odejdę od platformy 30S i nie spojrzę wstecz, dopóki Glock nie będzie miał takiego, który nie będzie rudowłosym dzieckiem pełnym problemów.

#20 ·
Niektóre z 30S działają dobrze, niektóre nie. Nie jestem jedyną osobą (nawet na tym forum), która miała tylko problemy z 30S. Chciałbym wiedzieć, dlaczego 30S nigdy nie poszło dalej niż w Glocku, skoro jest to tak popularny model broni. Dlaczego nigdy nie widzieliśmy go w Gen4, nie mówiąc już o zobaczeniu go w Gen5? Myślę, że wiedzą, że mają problemy z 30S i nigdy nie wprowadzą go w serii Gen4... niech zniknie, jeśli chcesz. Ale czas pokaże, i jestem zmęczony czekaniem, aż wprowadzą nową 30S, inną niż to, co oferują w tej chwili. Nie zrozumcie mnie źle, cieszę się, że ci z was, którzy twierdzą, że wasz jest świętym Graalem, nigdy nie mają czkawki, wspaniale, cieszę się z was. Ja sam prawdopodobnie odejdę od platformy 30S i nie spojrzę wstecz, dopóki Glock nie będzie miał takiego, który nie będzie rudowłosym dzieckiem pełnym problemów.
Czy skontaktowałeś się z Glockiem w sprawie swoich problemów? Jestem pewien, że naprawią wszelkie problemy, które masz.

#24 ·
Tak, kontaktowałem się z nimi kilka razy. Wydaje się, że nie mogą tego naprawić. Skończyłem z tym. Po prostu będzie leżało z tyłu mojej szafy na broń, dopóki nie znajdę czegoś, co mi się spodoba, a potem je wymienię. Czasami dostajesz dobry egzemplarz, czasami po prostu dostajesz zły. Ale ten 30S musi zniknąć.
Wydałbym pieniądze i czas z Glockiem, aby naprawić problem, przede wszystkim po to, aby udowodnić swój punkt widzenia i usunąć niepokój w tej sprawie.

#27 ·
Wydałbym pieniądze i czas z Glockiem, aby rozwiązać problem, przede wszystkim po to, aby udowodnić swój punkt widzenia i usunąć niepokój w tej kwestii.
Zwykle, Rocky, zgodziłbym się z tobą w 100%, ale po kilku wycieczkach do statku-matki myślę, że czas pozwolić odejść 30S. Jestem rozczarowany, że nie udało się z 30S dla mnie, ale nie powstrzymuje mnie to przed kupnem kolejnej broni palnej Glock, ponieważ mam KILKA ładnych Glocków w mojej szafie na broń i nie miałem żadnych problemów z resztą moich Glocków, których nie mógłbym łatwo naprawić sam. Przeczytałem tu kilka dobrych rzeczy na temat G30, ale jeszcze nie jestem na etapie, żeby kupić jeden z nich. Jestem przekonany, że wszystko ułoży się tak czy inaczej. Czy będzie to kolejny Glock 45acp, cóż, ta opcja nigdy nie jest całkowicie wykluczona. W poniedziałek będę na lokalnej scenie, sprawdzając kilka innych opcji w 45-tkach. Kto wie, może G30-4 wskoczy do mojej ciężarówki i pojedzie ze mną do domu. Dziwniejsze rzeczy się zdarzały...lol. Ale przede wszystkim dziękuję za zaufanie i wsparcie ORAZ radę...naprawdę to doceniam! ;)

#26 ·
Mój działa świetnie, ale oczywiście przykład jednego egzemplarza niewiele znaczy. LAPD SIS używa ich od lat bez problemów, więc nie wyobrażam sobie, żeby był jakiś podstawowy problem z projektem.

Wiem, że odesłałbym go z powrotem do Glocka (ponownie?) zamiast wciskać go jakiemuś niczego nie podejrzewającemu nabywcy. Jeśli był już dwa razy odsyłany, zapytaj o wymianę, mogą nawet pozwolić na inny model, skoro wydaje się, że straciłeś wszelkie zaufanie.

Kiedy go kupiłeś i jaki jest zakres numerów seryjnych?

#30 ·
Mój działa świetnie, ale oczywiście próbka jednego niewiele znaczy. LAPD SIS używa ich od lat bez problemów, więc nie wyobrażam sobie, żeby był jakiś podstawowy problem z projektem.

Wiem, że odesłałbym go do Glocka (ponownie?) zamiast wciskać go niczego niepodejrzewającemu kupującemu. Jeśli był już dwa razy odsyłany, zapytaj o wymianę, mogą nawet pozwolić na inny model, ponieważ wydaje się, że straciłeś całą pewność siebie.

Kiedy go kupiłeś i jaki jest zakres numerów seryjnych?
Tak, jak zrobiono mi to, kiedy go kupiłem. Ale to nie wydaje się przeszkadzać innym, że to ja utknąłem z tą cytryną, a statek-matka po prostu odsyła go do mnie z tym samym problemem. Czy jestem sfrustrowany, tak, ale czy kupiłbym kolejnego glocka, absolutnie, tylko nie G30s.

Jak wspominałem w innych wątkach (chyba?), mój G30s wystrzeli kilka pudełek fabrycznej amunicji (wybierz markę) po prostu idealnie, a potem z jakiegoś powodu przechodzi w głupi tryb. Myślę, że to połączenie rzeczy denerwujących ten pistolet. IE; rama gen-3 z elementami wewnętrznymi gen-4, szybsze cykle lżejszego zamka G30s w porównaniu do G30, ale oba używają identycznych RSA. Mój konkretny G30s nie wydaje się również znosić obciążenia fabryczną amunicją +P SD. Możesz poczuć, jak zamek uderza w ramę i to bardzo mocno. To mówi mi, że zamek uderza w dno i na pewno nie jestem pierwszą osobą, która napotkała ten problem. Ok, więc teraz, czy kupiłem broń, z której można wystrzelić tylko kilka nabojów, aż do szaleństwa, a następnie wyczyścić ją i odłożyć do następnej sesji na strzelnicy? Nie, kupiłem ją, ponieważ moje inne glocki są bezproblemowe, przez tysiące nabojów. Ten G30s, niezbyt.

#31 · (Edited)
Rozumiem twoją frustrację, ale wciąż opisujesz rzeczy, takie jak zamek, który jest zbyt lekki, lub wewnętrzne części, które nie współdziałają ze sobą, jako podstawowe wady konstrukcyjne. Podczas gdy wielu z nas ma dokładnie ten sam model, który działa bez zarzutu. Więc to nie to, masz jakąś konkretną awarię części lub jakiś punkt awarii stosu tolerancji z częściami w specyfikacji. To nie jest skomplikowane ani magiczne.

Ponownie, to twój wybór, ale założę się, że jeśli zadzwonisz do Glocka w poniedziałek i stanowczo, ale uprzejmie wyjaśnisz: „Wysłałem do was broń „x” razy i wciąż nie działa. Nie zamierzam już płacić za wysyłkę ani być bez niej. Chcę wymiany, jeśli nie możesz jej autoryzować, prześlij mnie do kogoś, kto może.” Może to skończyć się dla ciebie lepiej.

#32 ·
Rozumiem twoją frustrację, ale wciąż opisujesz rzeczy, takie jak zamek, który jest za lekki, lub wewnętrzne części, które nie współdziałają ze sobą, jako podstawowe wady konstrukcyjne. Podczas gdy wielu z nas ma dokładnie ten sam model, który działa bez zarzutu. Więc to nie to, masz jakąś konkretną awarię części lub jakiś punkt awarii stosu tolerancji z częściami w specyfikacji. To nie jest skomplikowane ani magiczne.

Ponownie, twój wybór, ale założę się, że jeśli zadzwonisz do Glock w poniedziałek i stanowczo, ale uprzejmie wyjaśnisz: „Wysłałem broń do ciebie „x” razy i nadal nie działa. Nie zamierzam płacić więcej za wysyłkę ani być bez niej dłużej. Chcę zamiennika, jeśli nie możesz go autoryzować, prześlij mnie do kogoś, kto może.”
Nie będę kwestionował twoich punktów, nie jestem ekspertem ani nie twierdzę, że nim jestem, więc po prostu na tym poprzestanę. Mój problem i tak nie dotyczy tego, o czym jest ten wątek, więc pozwólmy OP odzyskać swój wątek. Chciałem po prostu stwierdzić, że nie wszystkie pistolety G30 G30s żyją w idealnym świecie. Nie sądzę, żeby było sprawiedliwe wobec OP, żeby nie wiedział wszystkiego, co można wiedzieć, dobrego LUB złego, o G30 i G30s.

#33 ·
Wow, dziękuję za wszystkie cenne uwagi! Bardzo to doceniam. Zamierzam wybrać się na strzelnicę i zobaczyć, co mają do wynajęcia, i wystrzelić kilka magazynków amunicji, zanim się zdecyduję.

Ciekawi mnie, czy ktoś włożył gwintowaną lufę, a jeśli tak, to jakiej marki/modelu tłumika używasz? Jeszcze raz dziękuję wszystkim!