Glock Talk banner
  • Notice image

Glocktalk is a forum community dedicated to Glock enthusiasts. Come join the discussion about Glock pistols and rifles, optics, hunting, gunsmithing, styles, reviews, accessories, and more!

Nowy Glock 20 Gen 5 rozczarowuje :-/

16K views 211 replies 58 participants last post by  Catguy17  
#1 · (Edited)
Przepraszam za długi post, ale chcę dołączyć podsumowanie mojej sagi 10mm:

1. Kupiłem M&P 10mm. Miałem ciągłe, nieoczekiwane wypadanie magazynka z dwoma różnymi pistoletami M&P 10mm. To nie był rzadki problem w przypadku wczesnych pistoletów M&P 10mm i udokumentowałem go najlepiej jak potrafiłem (link poniżej). Nie jestem pewien, czy ten problem został naprawiony w nowo wyprodukowanych pistoletach 10mm M&P.

2. Potem kupiłem Sig XTen. Nie miałem żadnych problemów z XTen. Jednak jestem trochę ostrożny w stosunku do platformy 320. Wiem, że to gorąco dyskutowana sprawa w dzisiejszych czasach i nie zajmuję w tej sprawie stanowiska. Wystarczy powiedzieć, że sam fakt, że w ogóle toczy się debata, nie sprawia, że czuję się dobrze.

3. Kupiłem Glocka 20, myśląc, że to bezsensowny sposób na uzyskanie niezawodnej platformy 10mm, mimo że nie lubię ergonomii Glocka. Byłem gotów zmienić zespół sprężyny powrotnej, aby pomieścić ciężkie ładunki.

Co frustrujące, Glock 20 był niezwykle zawodny z pociskami 200 grain hard cast i 200 grain hollow points, niezależnie od zespołu sprężyny powrotnej. W tym momencie próbowałem:
-Standard
-Jager products 22#
-Jager products 20#
-DPM RSA, wszystkie cztery różne sprężyny z małą nasadką (wciąż muszę je przetestować z dużą nasadką)

To łącznie 7 różnych zespołów sprężyn powrotnych, z których żaden nie pozwalał na niezawodne przeładowanie dokładnie tego rodzaju amunicji, którą kupuje się, aby strzelać z pistoletu 10mm. Zacięcia tak często jak przy każdym lub co drugim strzale.

Czytałem, że sprężyny magazynka o zwiększonej mocy mogą pomóc; zamówiłem kilka. Mam również do wypróbowania kolejne cztery konfiguracje zespołu DPM RSA. I zamówiłem lufę KKM. Mam nadzieję, że połączenie tych dodatkowych części doprowadzi mnie do funkcjonalnego pistoletu.

To wszystko po to, aby powiedzieć: Jestem bardzo rozczarowany, że Glock 20 Gen 5 nie potrafi robić tego, co pistolet 10mm musi potrafić, nawet po wypróbowaniu wielu różnych części z rynku wtórnego, aby go uruchomić (z których żadna nie powinna być w ogóle konieczna). Chciałem opublikować kolejny raport, ponieważ wygląda na to, że wiele innych osób ma podobne problemy, ale wciąż nie jest powszechnie wiadomo, że Glock 20 Gen 5 nie może spełnić celu, dla którego ludzie generalnie kupują pistolety 10mm: obrony przed czworonożnymi zagrożeniami, używając ciężkich/gorących ładunków.

#2 ·
Jakich ładunków używasz? 200 @1150 fps to mniej więcej limit dla niezawodnego działania. Przeszedłem tysiące bezproblemowych strzałów z fabrycznych Gen 3 i Gen 5 G20 z fabrycznymi ładunkami o pełnej mocy. Żadnych problemów z Gen 3 z gorącą amunicją Underwood, ale nie przepuściłem żadnej przez Gen 5. 200 gr. @1200+ nie może tego zrobić, co ta sama kula przy 1150 (ze 100% niezawodnością) również może. Dodatkowe 50-100 fps po prostu nie jest potrzebne, zwłaszcza jeśli odbywa się to kosztem niezawodności.

#3 ·
Jakich ładunków używasz? 200 @1150 fps to w przybliżeniu limit dla niezawodnego działania. Miałem tysiące bezproblemowych strzałów z fabrycznych Gen 3 i Gen 5 G20 z fabrycznymi ładunkami o pełnej mocy. Żadnych problemów z Gen 3 z gorącą amunicją Underwood, ale nie strzelałem żadnej przez Gen 5. 200 gr. @1200+ nie może tego zrobić, co ta sama kula przy 1150 (ze 100% niezawodnością) również może zrobić. Dodatkowe 50-100 fps po prostu nie jest potrzebne, zwłaszcza jeśli odbywa się kosztem niezawodności.
Jeśli to prawda, to jest to słabe i głupie: Najbardziej popularne komercyjnie (zdecydowanie) ładunki 200gr hard cast (Underwood i Buffalo Bore) przekraczają 1150 fps. Jeśli chciałbym iść 1150 lub wolniej, do cholery, 200gr 40 S&W hard cast @ 1000 fps jest łatwo dostępne, po prostu bym tego użył. Robienie pistoletów 10 mm, które nie radzą sobie z legalnymi ładunkami 10 mm, jest głupie 🤷

#4 ·
Czy sprawdziłeś rampę podającą na lufie?

Miałem kilka problemów z podawaniem w bracie G20, G21, kiedy był nowy i używałem pocisków z pustym czubkiem. Dokładnie sprawdziłem rampę podającą i zauważyłem małą skazę na jej środku. Użyłem papieru ściernego 1000 grit na MOKRO i drewnianego kołka o szerokości mniej więcej takiej samej jak rampa, lekko go przeszlifowałem, a następnie wypolerowałem za pomocą tarczy polerskiej Dremela i trochę flintz, nigdy więcej nie miałem zacięcia w około 500 nabojach

Te same magazynki, te same pociski z pustym czubkiem, ta sama sprężyna powrotna OEM, która była dostarczona z pistoletem.

DPM wydają się być dobrymi ludźmi, czy wysłałeś im e-mail i wyjaśniłeś, jakich nabojów używasz i poprosiłeś o pomoc? Wyślą Ci niestandardową sprężynę do Twojego ładunku, jeśli będą mogli.

#5 ·
Czy sprawdziłeś rampę podającą na lufie?

Miałem kilka problemów z podawaniem w bracie G20, G21, kiedy był nowy i używałem pocisków z pustym czubkiem. Przyjrzałem się bardzo dokładnie rampie podającej i zauważyłem małą skazę na jej środku. Użyłem papieru ściernego o gradacji 1000 WET i drewnianego kołka o szerokości mniej więcej takiej samej jak rampa, lekko go przeszlifowałem, a następnie wypolerowałem tarczą polerską Dremela i odrobiną flintz, nigdy więcej nie miałem zacięcia w około 500 nabojach

Te same magazynki, te same pociski z pustym czubkiem, ta sama sprężyna powrotna OEM, która była dostarczona z pistoletem.

DPM wydają się być dobrymi ludźmi, czy wysłałeś im e-mail i wyjaśniłeś, jakiej amunicji używasz i poprosiłeś o pomoc? Wyślą Ci niestandardową sprężynę do Twojego ładunku, jeśli będą mogli.
Dzięki za pomysł. Nie zrobiłem nic takiego - w oparciu o moje doświadczenia we współpracy z działami obsługi klienta firm produkujących broń, uznałbym każdą nieodwracalną modyfikację (nawet drobną) części seryjnej za ostateczność.

W każdym razie, ponieważ nie ma problemów z lżejszymi ładunkami o różnych kształtach pocisków, skłaniam się ku myśleniu, że problem ("problem") to po prostu energia amunicji o pełnej mocy, a nie interakcja między geometrią pocisku a gładkością (lub jej brakiem) rampy podającej.

#7 ·
Federal solid core to odlew 200gr o prędkości 1200. Prawdopodobnie osiąga nieco mniej niż 1200 z G20 i działa dobrze w G20.

Hornady właśnie ogłosiło ładunek 'dangerous game', który jest mniej więcej taki sam, ale jest to ładunek z płaszczem, który się nie rozszerza.

Lost River oferuje podobny ładunek odlewany. Próba uzyskania dodatkowych 100-150 fps wydaje mi się nie warta wysiłku.

#9 ·
Federal solid core to odlew 200gr o wartości 1200. Prawdopodobnie działa nieco mniej niż 1200 z G20 i działa dobrze w G20.

Hornady właśnie ogłosiło ładunek 'dangerous game', który jest mniej więcej taki sam, ale jest to ładunek jacked, nierozprężny.

Lost River oferuje podobny ładunek odlewany. Próba wyciśnięcia dodatkowych 100-150 fps wydaje mi się nie warta wysiłku.
200gr @ 1200 fps (określone) to dokładnie to, na czym dławi się mój Glock 20. (Cóż, technicznie 1250 fps, ale to już dzielenie włosa na czworo.) Więc nie jestem zbyt optymistyczny, że poradzi sobie z tym ładunkiem Federal.

#10 ·
Ładunek 10 mm wspomniany przez poprzedniego użytkownika...

Może nie jest wystarczająco seksowny dla osób pragnących naprawdę mocnego ładunku 200gr (1160fps z 4-calowej lufy testowej), ale jeśli robi to, co obiecuje, i oferuje niezawodność w standardowym G20, czy to nie byłoby wystarczająco dobre?

#11 ·
Ładunek 10mm wspomniany przez poprzedniego użytkownika...

Może nie jest wystarczająco seksowny dla osób pragnących naprawdę mocnego ładunku 200gr (1160fps z 4-calowej lufy testowej), ale jeśli robi to, co reklamuje, i oferuje niezawodność w standardowym G20, czy to nie byłoby wystarczająco dobre?
Jeśli byłaby niezawodna, absolutnie, ale jeśli ma 1160 z 4-calowej lufy, to prawdopodobnie około 1200 z Glocka 20, a to mniej więcej ta sama waga/prędkość co naboje, na których się obecnie dławi.

Może warto spróbować, ale jeśli problem polega na tym, że Underwood jest "zbyt mocny", to ten ładunek jest w zasadzie tak samo mocny 🤷‍♂️

#16 ·
Moje wyniki chrono nie pomogą w ustaleniu, dlaczego masz problemy, ale mogą pomóc w porównaniu różnych obciążeń.

Mój XDME 4.5 nie miał żadnych awarii, od 450 ftlbs do 675 ftlbs.

Byłem rozczarowany Underwood 200gr HCFN, który dał mi średnią 1146. Testowałem 3 różne pudełka w 2 różne dni. 220gr było znacznie mocniejsze.

#18 ·
Wiesz, kiedyś, kiedy nosiłem .44MAG lub .45Colt do ochrony w lesie (nasze jedyne niebezpieczne dzikie zwierzęta to małe czarne/brązowe niedźwiedzie CA, pumy i dziki) i byłem zapalonym użytkownikiem, szukałem kombinacji wagi pocisku, penetracji i celności.

Podczas gdy czysta, tupiąca eksplozja wylotowa i "moc" ME były zabawne i rozrywkowe, kiedy nadszedł czas, aby wziąć pod uwagę, że guma może musieć spotkać się z drogą, stwierdziłem, że najlepsza kombinacja krytycznych atrybutów była osiągalna przy użyciu nieco niższych prędkości z użyciem średnich do ciężkich wag pocisków.

Oczywiście, oparłem swoje nadzieje na omówionych doświadczeniach myśliwych (ponieważ nie jestem myśliwym), którzy używali tych kalibrów do faktycznego polowania i ochrony. Jednak obciążenia, które opracowaliśmy (ja i tata), były w zasadzie tymi, które zostały ponownie odkryte jako sprawdzone w poprzednich dziesięcioleciach przez wielu znanych myśliwych/strzelców. Koło najwyraźniej wciąż dobrze działało w swoim okrągłym kształcie. :)

#25 ·
MH, po pierwsze, czy pociski 200gr hard cast przechodzą test plunk? Po drugie, jaki jest dokładny tryb awarii? Czy masz zdjęcia awarii? Przerobiłem setki pełnosprawnych pocisków 200gr hard cast przez moją Gen 3 G20, jedyną zmianą była sprężyna powrotna ISMI 24lb i stalowy pręt prowadzący.
Przez "test plunk" masz na myśli "czy mogą wejść do komory"? Jeśli tak, to tak. Błąd podawania. Brak zdjęć.

#22 ·
To zabawne. Czekałem wieki na Glock 20 Gen 5. Z frustracji kupiłem M&P 2.0. Jestem z niego całkowicie zadowolony. Nie mam żadnych problemów z wypadaniem magazynka, ale, jakkolwiek dziwnie to brzmi, nie rozmawiałem jeszcze z żadnym leworęcznym, który by tego doświadczył. Obsługuje nawet najbardziej męskie 10mm z wdziękiem. Nie jestem największym fanem spustu, ale ogólnie bardzo zadowolony z pistoletu i cieszę się, że Glock pojawił się późno w grze.

#26 ·
To zabawne. Czekałem wieki na Glock 20 Gen 5. Z frustracji kupiłem M&P 2.0. Jestem z niego całkowicie zadowolony. Nie mam żadnych problemów z wypadaniem magazynka, ale, jakkolwiek dziwnie to brzmi, nie rozmawiałem jeszcze z żadnym leworęcznym, który by tego doświadczył. Obsługuje nawet najbardziej męskie 10mm z wdziękiem. Nie jestem największym fanem spustu, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z pistoletu i cieszę się, że Glock spóźnił się z wejściem do gry.
Udostępniłem film, w którym jest absolutnie jasne, że nie naciskam przycisku zwalniania magazynka, jeśli to sugerujesz. To faktyczna wada mechaniczna, która występowała w wielu wczesnych M&P 10mm.

#28 ·
Muszę mieć szczęście. Mam G20.5 i bez problemu zjada moje ręcznie ładowane 200 WFNGC Montana Bullet Company z prędkością 1200 fps zmierzoną chronografem. Sprawdzam każdy załadowany nabój w sprawdzianie Wilsona. Może moja kontrola jakości jest lepsza😂😂. Moja G40 też je zjada🤔. Obydwa są standardowe, poza przyrządami celowniczymi i optyką.

#30 ·
OP ma problem z amunicją, a nie z pistoletem.
Lol, nie. Nie usprawiedliwiajcie Glocka. To pistolet 10 mm i nie będzie działał z najpopularniejszą fabryczną amunicją do obrony przed drapieżnikami, tj. głównym powodem, dla którego ludzie kupują pistolety 10 mm w 2024 roku.

To jest niedopuszczalne 🤷

#40 ·
OP, dam ci tree.fiddy za Gen5 G20.

Udało mi się wystrzelić kilka nabojów z Gen5 20 mojego przyjaciela bez żadnych problemów.

Mam Gen3 20 i Glockzillę, która zjada wszystko i .40.

Mam również Mp2.0 best millimeter, który zjada wszystko. Dostałem go wcześnie i miałem problemy z podawaniem, ale SW dało mi zapasowe sprężyny magazynka i teraz działa bez zarzutu jak moje glocki.

Nie wszystkie rzeczy są stworzone jednakowo, może być problem z twoim. Możesz spróbować wypolerować, jak stwierdziła inna osoba, lub skontaktować się z glockiem w sprawie gwarancji.

#42 ·
Nie zawracałbym sobie tym głowy. Zadzwoń do Glocka i powiedz im, w czym problem i jakich ładunków używasz. Wyślą Ci etykietę i odeślą ją w ciągu tygodnia lub dwóch. Wygląda na to, że to ich problem. Ładunki, które OP próbuje uruchomić, brzmią całkiem rozsądnie. G20, zwłaszcza najnowsza generacja, powinna sobie z tym poradzić z łatwością. Mój G20 Gen 3 działa bez zarzutu, w tym moje gorące ładunki ręczne. Glock, który nie radzi sobie z komercyjnym ładunkiem, musi wrócić, koniec historii.

Jestem ciekaw nowego karabinu Rugera w kalibrze 10 mm. Pełna moc 10 mm z 16-calowej lufy to nie żart. Czy ktoś ma taki?

#43 ·
Przede wszystkim wymień sprężyny magazynka na mocniejsze od Wolf. Wydaje się, że późniejsze sprężyny magazynka G20 są niezwykle słabe, jakby używały tej samej sprężyny w magazynkach na 10 nabojów i są dostosowane do współpracy z 10 nabojami, a nie 15.

Jeśli to nie zadziała, ale założę się, że zadziała, możesz wypolerować wnętrze komory, ponieważ może się ona zaczepiać o szorstkie miejsce. Robię to ze wszystkimi moimi lufami 10 mm, aby zapewnić doskonałe i niezawodne komorowanie. Skupiam się na górnej części komory, krawędziach, lekkim promieniu i poleruję powyżej rampy podającej, gdy przechodzi ona do komory, oraz po bokach. Kiedy już tam jestem, poleruję rampę podającą, mimo że nie ma dużego kontaktu z 10 mm.

Oprócz powyższego używam mocniejszych sprężyn RSA. Kiedy używasz mocniejszych ładunków, naprawdę potrzebujesz dodatkowej siły RSA, ponieważ pomoże to pochłonąć uderzenie zamiast pochłaniania go przez ramę. Pomoże to również wepchnąć naboje do komory.

#48 ·
Przetestowano pozostałe cztery konfiguracje DPM RSA. Żadna z nich nie działała. To w sumie 11 różnych konfiguracji/wag RSA, jeśli ktoś liczy.

Pistolet jest w drodze powrotnej do Glocka. Nie jestem optymistą, że go naprawią, ale czuję, że powinienem dać im szansę i przynajmniej otrzymują informację zwrotną na temat opłakanego stanu ich produktu.

Jestem bardziej optymistą, że dodatkowe sprężyny magazynka i/lub lufa KKM, kiedy je dostanę, pomogą mi osiągnąć funkcjonalność. (Oczywiście w połączeniu z jedną z konfiguracji RSA, które już mam.)

Co za bałagan 🙄

#49 ·
Przetestowałem pozostałe cztery konfiguracje DPM RSA. Żadna z nich nie zadziałała. To łącznie 11 różnych konfiguracji/wag RSA, jeśli ktoś liczy.

Pistolet jest w drodze z powrotem do Glocka. Nie jestem optymistą, że to naprawią, ale czuję, że powinienem dać im szansę i przynajmniej otrzymują informację zwrotną na temat żałosnego stanu ich produktu.

Jestem bardziej optymistą, że sprężyny magazynka o zwiększonej mocy i/lub lufa KKM, kiedy je dostanę, pomogą mi osiągnąć funkcjonalność. (Oczywiście w połączeniu z jedną z konfiguracji RSA, które już mam.)

Co za bałagan 🙄
Używam 22 do 24 funtów w moich 10mm z pełną mocą. Jakiej siły używasz?

Lufa KKM najprawdopodobniej będzie gorsza, ponieważ komory są węższe niż w Glocku. Następnym krokiem jest wypolerowanie obszaru komory i rampy zasilającej.

#53 ·
Myślę, że problem dotyczy synchronizacji cyklu podawania, a nie problemu z lufą. Cięższa sprężyna powrotna może spowolnić fazę tylną cyklu zamka, ale przyspiesza jego przednią część. Myślę, że rozwiązaniem (jeśli takie istnieje) jest cięższa sprężyna magazynka, znacznie bardziej niż cięższa sprężyna powrotna. Powiedziawszy to, nie miałem żadnych problemów między 3 G20, ale to nie znaczy, że problem nie istnieje. Gdybym miał problemy, pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, byłoby wystrzelenie amunicji jednego z głównych producentów (przychodzi mi do głowy Federal solid core). Jeśli problemy by się utrzymywały, użyłbym cięższej sprężyny magazynka przed wymianą sprężyn powrotnych.

#57 ·
Glock 10mm Bear Loads zacina się.
Oto ciekawy wątek z Fire - Mackay Sagebrush to Ted McIntyre z Lost River Ammunition Company.
Jeśli to artykuł w jednym z wątków na tamtym innym forum, nie mogę zakładać, że zaprzeczę obserwacjom lub opiniom autora. ;)

#56 ·
@MH2024_Glock Po pierwsze, bez braku szacunku. Ile nabojów wystrzeliłeś z tego G20? 320XTen mojej córki dławił się na UW 200 WFN HC. Uderzał w rampę podającą i po prostu umierał w połowie. Kupiła około 400 nabojów dowolnej amunicji, jaką mogła znaleźć i wystrzeliliśmy ją. Od tego czasu nie ma problemów. Powodzenia w poszukiwaniach