Najpierw należy ocenić materiał zamka, zanim udzieli się porady. Moje pytanie wynikało z tego, że czasami się tego nie wie i nierzadko zdarza się, że producenci wprowadzają w błąd. Osobiście nie posiadam żadnych zamków PSA, więc znowu było to pytanie.
Teraz, gdy mamy nadzieję, że ustaliliśmy, że zamek jest wykonany ze stali nierdzewnej. Tak, wypiaskowałbym go, ale użyłbym granatu jako ścierniwa do piaskowania, ponieważ pozostawi materiał czystszy i nie zanieczyści metalu, co mogłoby prowadzić do rdzy. Jeśli będziesz piaskować, prawdopodobnie od czasu do czasu przetrzyj go środkiem ochronnym do powierzchni.
Skąd wiesz, że zamek Dagger jest ze stali nierdzewnej, skoro nie posiadasz żadnych zamków PSA, a ja posiadam 2 Daggery? To tak, jakby jakiś nerd poprawiał pilota myśliwca w kwestii statystyki dotyczącej samolotu, którym lata. Nie wiem, zamek nigdy nie kojarzył mi się ze stalą nierdzewną. Z pewnością nie jest to wysokiej jakości, goła rama 1911 ani rewolwerowy typ stali nierdzewnej.
Oto problemy. 1) Może być sklasyfikowana jako stal nierdzewna, ale prawdopodobnie jest to jakaś bardzo tania stal nierdzewna. Magnes przywiera do niej od razu. Nie jest to najsilniejsze trzymanie, ale zdecydowanie chwyta i trzyma. W którym momencie stal nierdzewna nie może być klasyfikowana jako stal nierdzewna? 2) Czy kiedykolwiek widziałeś, żeby PSA sprzedawało goły zamek Dagger? Jeśli tak, to nie widziałem, ale tak jak najwyraźniej pomyliłem się co do tego, że zamek Dagger jest ze stali nierdzewnej, to też nie siedzę na stronach poświęconych 2A 24/7, więc może tak, po prostu nie jestem w temacie. Ze wszystkimi różnymi wykończeniami, które PSA oferowało przez lata, daje mi to sygnał, że PSA musi czuć, że ich boki nie wytrzymałyby zbyt dobrze, będąc niepowleczone i gołe ze stali nierdzewnej.
Mam gołe ramy 1911, które nie mają problemu z rdzewieniem/korozją, ale też nie przywierają do magnesów. Mam aftermarketowy magwell ze stali nierdzewnej 1911 (od niezwykle renomowanej firmy, której nazwę, gdybym podał, prawdopodobnie nazwałbyś BS), który sprawia mi problemy z korozją. Jestem przy 3. magwellu od nich, ponieważ tak bardzo się wżerają i rdzewieją, nawet gdy je olejuję. Kiedy stalowa broń nie rdzewieje, ale aftermarketowy magwell tak, i to w bardzo krótkim czasie, to mówi, że to dobra stal nierdzewna w porównaniu do taniej stali nierdzewnej. Poszukam zdjęcia po opublikowaniu tego. Z powodów takich jak ten, stripping zamka Dagger jest prawdopodobnie złym pomysłem. To prawdopodobnie jakaś tania, chińska stal nierdzewna, która będzie korodować, ale jeśli chcesz spróbować, to proszę bardzo.
Po prostu staram się to wszystko rozgryźć. Kilka tygodni temu OP chce ulepszyć swój spust Dagger za pomocą spustu aftermarketowego. Teraz czuje, że Dagger to tylko jakaś brzydka, jednorazowa broń do strzelania w terenie, w którą zainwestował tylko dlatego, że chce przetestować montaż optyki na niej, ale jest brzydka, czego po prostu nie może mieć, niezależnie od tego, czy jest to tylko testowy model do optyki, ale nie chce inwestować w dodanie lepiej wyglądającego wykończenia, więc chce poświęcić czas/wysiłek/pieniądze na usunięcie z ramy jej fabrycznego wykończenia, tylko po to, by ją pozostawić gołą? To wszystko wydaje mi się dziwne i trochę wprowadzające w błąd lub nieszczere.