Glock Talk banner
  • Notice image

Glocktalk is a forum community dedicated to Glock enthusiasts. Come join the discussion about Glock pistols and rifles, optics, hunting, gunsmithing, styles, reviews, accessories, and more!

Mossberg 500 vs. 590 ?

32K views 48 replies 28 participants last post by  info.wooxstore  
#1 ·
Jakie są główne różnice między Mossberg 500 a 590? Pierwotnie przyglądałem się Mossberg Maverick 88, ale za zaledwie kilka dolarów więcej mogłem mieć Mossberg 500 lub 590. Dostępność szerokiej gamy akcesoriów z rynku wtórnego jest również ważna przy podejmowaniu decyzji… Z góry dziękuję.

#2 ·
590 to bardziej taktyczna strzelba, jeśli można tak powiedzieć. Jeśli szukasz bardziej "taktycznej" strzelby, 590 może być tą, której szukasz. 500 to użyteczny koń roboczy pompy SG, który oferuje Mossy. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo dobra SG. Moja pełni podwójną funkcję, polowania i HD. 590 pojawiła się gdzieś pod koniec lat 80., IIRC. Obie to strzelby pompowe zasilane z magazynka rurowego. Dostępne w różnych kalibrach. 500 może służyć w obu charakterach. 590A1 jest zbudowana zgodnie ze specyfikacją wojskową. Możesz dowiedzieć się więcej o obu na ich stronach i w niektórych recenzjach online. Myślę, że nowe modele cywilne używają więcej plastikowych części.

#3 ·
Szczerze mówiąc, granice między Maverickiem, 500 i 590 nieco się zatarły, ale tak rozumiem to jako ktoś, kto był w fabryce w Teksasie:

Maverick 88 to 95% 500 w niższej cenie, ale ma inny (plastikowy) mechanizm spustowy i bezpiecznik na osłonie spustu. Wbrew powszechnemu przekonaniu jest produkowany w USA - w hrabstwie Maverick w Teksasie.

590A1 to wojskowa wersja z ciężką lufą i metalowym mechanizmem spustowym.

590 ma metalowy mechanizm spustowy, ale ten sam typ lufy co 500. Na przykład rodzina 590 shockwave.

500 ma lufę o standardowej grubości i ten sam bezpiecznik skrzydełkowy co 590 w porównaniu do bezpiecznika na osłonie spustu w 88.

Wszystkie lufy powinny być wymienne, o ile magazynek ma odpowiedni rozmiar.

Podobają mi się wszystkie, ale powiem, że noszenie 590A1 przez cały dzień to dużo. Nie sądzę, żeby można było popełnić błąd z żadną z rodziny Mossberg. Zazwyczaj trzymam się 500 i 590 tylko ze względu na pamięć mięśniową obsługi bezpiecznika skrzydełkowego, a nie dlatego, że 88 nie jest najlepszą strzelbą w dobrej cenie.

I tylko jeszcze jedna myśl - naprawdę lubię 20 gauge. Znacznie mniejszy odczuwalny odrzut i podobna wydajność końcowa. Nie jestem wrażliwy na odrzut, ale jest mniej wystrzału z lufy, a moje kolejne strzały są szybsze, co w sytuacji obrony domu może mieć wartość. I mam strzelbę 20 gauge over/under do strzelania do rzutków, co sprawia, że strzelanie na odległość jest trochę bardziej wymagające, co jest zabawne!

#46 ·
Szczerze mówiąc, granice między Maverickiem, 500 i 590 nieco się zatarły, ale tak rozumiem to jako ktoś, kto był w fabryce w Teksasie:

Maverick 88 to w 95% 500 w niższej cenie, ale ma inny (plastikowy) zespół spustu i bezpiecznik na osłonie spustu. Wbrew powszechnemu przekonaniu jest produkowany w USA - w hrabstwie Maverick w Teksasie.

590A1 to wojskowa wersja z ciężką lufą i metalowym zespołem spustu.

590 ma metalowy zespół spustu, ale ten sam typ lufy co 500. Na przykład rodzina 590 shockwave.

500 ma lufę o standardowej grubości i ten sam bezpiecznik skrzydełkowy co 590 w porównaniu do bezpiecznika na osłonie spustu w 88.

Wszystkie lufy powinny być wymienne, o ile magazynek ma odpowiedni rozmiar.

Podobają mi się wszystkie, ale powiem, że noszenie 590A1 przez cały dzień to dużo. Nie sądzę, żeby można było popełnić błąd z żadną z rodzin Mossberg. Zazwyczaj trzymam się 500 i 590 tylko ze względu na pamięć mięśniową obsługi bezpiecznika skrzydełkowego, a nie dlatego, że 88 nie jest najlepszą strzelbą na rynku.

I tylko po to, żeby dodać jeszcze jedną myśl - naprawdę lubię 20 gauge. Znacznie mniejszy odrzut i podobne osiągi końcowe. Nie jestem wrażliwy na odrzut, ale jest mniej wystrzału z lufy, a moje kolejne strzały są szybsze, co w sytuacji obrony domu może mieć wartość. I mam 20 gauge over/under do strzelania do rzutków, co sprawia, że strzelanie na odległość jest nieco bardziej wymagające, co jest fajne!
590 ma polimerową obudowę spustu. To największa różnica między nim a 590A1. Z tego co rozumiem, Marynarka Wojenna nalegała na metalową obudowę spustu, co zaowocowało modelem A1.

#4 ·
Kupiłem 2 sztuki 590 w zeszłym roku.

590 Shockwave
Zawsze chciałem mieć jeden z nich, odkąd się pojawiły. Ma ciężką lufę, którą ma 590A1. Są dużym "pieprzyć się" dla ATF, wydanym przez dużego producenta broni. Mossberg był pierwszym dużym producentem, który je wypuścił. Remington poszedł w jego ślady.

Uważam, że Black Aces Tactical był pierwszym, który wypuścił broń w stylu Shockwave z kolbą.

590S
Ten ma cieńszą lufę = pewna oszczędność wagi w porównaniu do ciężkiej lufy w 590A1. Model "S" używa mini-nabojów, 2 3/4 i 3-calowych nabojów magnum z fabryki. Podobają mi się celowniki ghost ring. 590S ma również wymienne czoki w przeciwieństwie do stałego czoka w 590A1. Mógłbym użyć tego 590S do polowania na drobną zwierzynę / ptaki z pełnym lub zmodyfikowanym czokiem. Podoba mi się, jak Mossberg zasadniczo wrzucił wszystko do tego pistoletu.

Image

Moja osobista historia z Mossbergiem nie była tak wspaniała. Kupiłem moją pierwszą Mossberg 500 20 gauge, gdy miałem 16 lat, w 1991 roku. Około 1996 roku zepsuła się mojemu przyjacielowi. Zespół spustu był tanim plastikiem, który odłamał się od odbiornika. Skontaktowałem się z Mossbergiem i wymienili mi zespół spustu na inny, wykonany z innego plastiku. Zrobiło to robotę i broń działała dobrze. Sprzedałem go i kilka innych pistoletów, kiedy zostałem zwolniony po 9/11.

Kupiłem kolejną używaną Mossberg 500 12 gauge jakiś czas po tym. Jej pręty działania pękły w miejscu, w którym łączą się z przedramieniem. Ten zepsuty Mossberg wciąż jest w mojej szafie na broń. Pewnego dnia go naprawię.

Remington 870 były moim wyborem na długi czas. Mam 2 - strzelbę policyjną 870 Wingmaster i 3,5 Mag 870 Express. Oba były bez zarzutu.

#7 ·
RE 20 gauge vs 12 gauge.

Argument odrzutu dla 20 w stosunku do 12 staje się bezprzedmiotowy, gdy weźmie się pod uwagę mini-naboje 12 gauge. Mini-naboje 1-3/4 cala to radość strzelania z strzelb Mossberg, strzelb jednostrzałowych i dwulufowych. Zwiększenie pojemności jest również miłe.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zdobądź adapter mini-nabojów do swojej strzelby Mossberg lub Maverick. Ten adapter za 25 dolarów pozwala strzelać zarówno mini-nabojami 1-3/4 cala, jak i normalnymi nabojami 2 3/4 i 3 cale ze swojej broni.

A co z 410? Używam strzelby jednostrzałowej 410 do zabijania wiewiórek, które gryzą mój taras. Ostatniego, którego zabiłem, nie mogłem na czas znaleźć ochrony słuchu i zastrzeliłem go bez ochrony słuchu. Byłem zdumiony - żadnego dzwonienia w uszach!!!

Trochę żałuję, że nie kupiłem Shockwave w kalibrze 410. Shockwave 12 gauge jest mniej więcej bezużyteczną bronią i byłaby wszechstronnie bardziej funkcjonalna z kolbą. Być może w przyszłości zdobędę pieczątkę dla mojej.

#13 ·
RE 20 gauge vs 12 gauge.

Argument odrzutu dla 20 w stosunku do 12 staje się bezprzedmiotowy, gdy weźmie się pod uwagę mini-naboje 12 gauge. Mini-naboje 1-3/4 cala to radość strzelania z strzelb Mossberg, strzelb jednostrzałowych i dwulufowych. Zwiększenie pojemności jest również miłe.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zdobądź adapter mini-nabojów do swojej strzelby Mossberg lub Maverick. Ten adapter za 25 dolarów pozwala strzelać zarówno mini-nabojami 1-3/4 cala, jak i normalnymi nabojami 2 3/4 i 3 cale ze swojej broni.

A co z 410?
Używam strzelby jednostrzałowej 410 do zabijania wiewiórek, które żują mój pokład. Ostatniego, którego zabiłem, nie mogłem na czas znaleźć ochrony słuchu i strzeliłem do niego bez ochrony słuchu. Byłem zdumiony - żadnego dzwonienia w uszach!!!

Trochę żałuję, że nie kupiłem Shockwave w kalibrze 410. Shockwave w kalibrze 12 jest mniej więcej bezużyteczną bronią i byłaby bardziej funkcjonalna ze wszystkimi elementami z kolbą. Być może w przyszłości zdobędę pieczątkę dla mojej.
Mam 500 i kupiłem adapter mini-nabojów. Nadal muszę go zainstalować. Tak, odrzut mini-nabojów w zależności od rodzaju naboju jest zauważalnie mniejszy niż odpowiedniki pełnowymiarowe.

#8 ·
Jakie jest zamierzone użycie?

Mam po jednym z każdego.

500 jest przeznaczony do polowań i strzelania do rzutków. Mieści tylko pięć nabojów, ale to wystarczy. Lufy są łatwo wymienne w locie, przejście z lufy o średnicy 18,5" na lufę gwintowaną 24" do śrutu na lufę 28" do ptaków i gliny zajmuje mniej niż minutę.

Z drugiej strony 590 ma 8+1 z krótką (20") lufą i celownikami z pierścieniem duchów, więc jest to moja broń do obrony domu.

#12 ·
Czy główna praktyczna różnica nie polega na tym, że można przedłużyć magazynek 590 tak długo, jak się chce, jak w Remingtonie, ale nie można zmienić długości magazynka 500?
Tak, tak było... przynajmniej kilka lat temu.

• Like
Reactions: Hoss
#11 ·
Miałem wszystkie te - 590, 500 i 88 Maverick. Ostatecznie najbardziej podobały mi się właściwości jezdne 88. 590 ma to cięższe lufy i kilka dodatkowych metalowych części (nie jestem pewien, czy tak jest nadal, ponieważ różnice między modelami z Mossbergiem wydają się ostatnio zacierać). Wszystkie to dobre strzelby. Wszystkie będą potrzebowały trochę czasu na dotarcie, aby działały płynnie. Z żadnym z nich nie można się pomylić.

• Like
Reactions: Hoss
#14 ·
Mój 36-letni 500. Był ładowany prawie codziennie od czasu, gdy wrócił do domu. Była to moja strzelba służbowa przez dziesięć lat i wystrzeliła około 1000 nabojów, głównie 00 buck i breneki. Mieszka w mojej szafie i jest gotowa do spełnienia swojego obowiązku w każdej chwili, jeśli zajdzie taka potrzeba.

#17 ·
Z wyjątkiem bezpieczeństwa, prawie wszystkie części między 88 a 500 są wymienne. Ulepszyłem moją ponad 40-letnią 500 za pomocą zespołu przedramienia/suwaka 88 i kolby.

Myślę, że ze względu na wszechstronność, niewiele można zrobić lepiej niż 500 lub 88. Dostępna jest szeroka gama akcesoriów i luf.

#23 ·
Z wyjątkiem bezpieczeństwa, prawie wszystkie części między 88 a 500 są wymienne. Ulepszyłem moją ponad 40-letnią 500 za pomocą zespołu przedramienia/suwaka 88 i kolby.

Myślę, że dla wszechstronności niewiele można zrobić lepiej niż 500 lub 88. Dostępna jest szeroka gama akcesoriów i luf.
*Po dalszych badaniach / rozważaniach - chciałbym Mossberg Combo Security (18,5") / Field (28") 12 gauge - Nie widzę, aby było to oferowane w modelu 590 - prawda?
Podoba mi się lufa modelu 590 18,5" do HD, ale jeśli nie mogę jej zamienić na lufę polową 26" ~ 28", która akceptuje czoki wkręcane, to model 590 jest w zasadzie ograniczony do użytku taktycznego / HD.
"Plan B" byłby wtedy, jeśli chcesz wszechstronności Mossberg combo security / field 12 gauge, dostępny tylko w ofertach Maverick 88 combo Security / Field i Mossberg Model 500 combo Security / Field?
... Z góry dziękuję za odpowiedzi!

#19 ·
Uwielbiam moją 590. Zleciłem nagwintowanie lufy, aby akceptowała czoki i używam jej jako strzelby patrolowej LE i używałem jej do polowania na indyki, jelenie i dzikie świnie. Uwielbiam fabryczne celowniki przeziernikowe i nawet z gładką lufą mogę umieścić pociski sabot na tarczy w kształcie papierowego talerza na 100 jardów.

#22 ·
Kilka różnic. W przypadku modeli 500, 590 i 590A1 długość lufy i pojemność magazynka mogą się różnić. Wszystkie mają zasadniczo ten sam mechanizm spustowy i komorę zamkową. Przyrządy celownicze mogą się różnić między szczerbinką a przeziernikiem. Tuby magazynków mogą być dłuższe lub krótsze. Wykończenie może być oksydowane lub fosforanowane. Osłona termiczna może pasować lub nie.

Model M590A1 20” ma grubszą lufę, która waży więcej, oraz opcje mocowania bagnetu/punktu zawieszenia paska. Model 500 jest lżejszy, a tuba magazynka jest bardziej stała/uszczelniona. Istnieje wiele opcji do rozważenia i wiele różnych wersji.

#30 ·
Jedyną rzeczą, której naprawdę nie lubię zarówno w 88s, jak i 500s, jest konfiguracja rury magazynka. Wymiana sprężyny w rurze może być udręką.

View attachment 1273813
Jeśli dobrze pamiętam, dodatkowa para rąk (żona) bardzo pomogła mi przy wymianie sprężyny magazynka. Wydaje się, że włożyłem sprężynę do rury i użyłem kawałka mocnej, przezroczystej taśmy pakowej na otwartym końcu, aby utrzymać sprężynę na miejscu. Poprowadziłem rurę do pozycji i w ostatniej chwili żona usunęła taśmę i upewniła się, że sprężyna osadziła się na popychaczu. Aby początkowo wyjąć rurę, owinąłem dużą ilością taśmy izolacyjnej koniec rury, aby chronić wykończenie, i użyłem szczypiec zaciskowych dokręconych tylko na tyle, aby obrócić rurę.

#27 ·
2014 590A1 SPX. Lufa 20”, celowniki Ghost Ring. Jest naprawdę wytrzymały. W obu domach, które posiadałem, jest to karabin w pomieszczeniach. Po około 20 jardach zaczyna się rozszerzać. Karty do strzelby mocuje się za pomocą rzepu i pasują do ładownic AR. Mocowanie bagnetu w zestawie. Och, i jest portowany.
Image
Image
Image

Image

#34 ·
Kupiłem Mossberga 500 z lufą 18,5 cala kilka lat temu. Wszedłem pewnego dnia do sklepu, żeby odebrać zamówiony pistolet i zobaczyłem go na ścianie, pieniądze na ubranie z pracy były na tej wypłacie i pokryły koszty. Dorastałem w rodzinie Remingtonów, zawsze miałem Remingtony, wciąż mam kilka Remingtonów i w pewnym momencie uważałem 870 za jedyną strzelbę powtarzalną, jaką miałbym posiadać. Po próbach zdobycia części do supermagazynu 3,5 cala, który uszkodził płytkę wyrzutnika i sprężynę, pozostał mi lekko kwaśny smak do Remingtona. Szukałem tańszej strzelby, którą mógłbym włożyć do łodzi na czas, gdy ja i moi znajomi wybieramy się na nasze coroczne polowanie na jelenie na wyspie rzecznej i pomyślałem, że 500 będzie idealna do strzelania pociskami i nie zrani moich uczuć, jeśli zostanie porysowana w lesie lub podczas rejsu łodzią. Świetnie sprawdza się w strzelaniu pociskami Hornady American whitetail i powaliła kilka jeleni. Wystrzeliłem przez nią kilkaset nabojów i często służy jako broń do ciężarówki/łodzi. Prawdopodobnie nie będzie to ostatnia, jaką kupię i nigdy bym nie pomyślał, że to powiem, ale z przyjemnością kupiłbym Mossberga zamiast nowej produkcji 870. Założyłem na nią nylonowy pasek Haley Strategic i boczne siodło na rzep załadowane albo #4 albo 00 buck i kilka pocisków. Świetna broń

#36 ·
Właśnie kupiłem swój drugi 590. Każdemu, kto próbuje zdecydować między 500 a 590, gorąco polecam pójście do lokalnego sklepu i podniesienie obu. 590 po prostu sprawia wrażenie, jakby był zbudowany dla SHTF. Oba są świetnymi strzelbami, bez wątpienia!! Po prostu myślę, że jeśli próbujesz zdecydować między nimi, wzięcie ich do ręki ułatwi podjęcie decyzji.