Glock Talk banner
  • Notice image

Glocktalk is a forum community dedicated to Glock enthusiasts. Come join the discussion about Glock pistols and rifles, optics, hunting, gunsmithing, styles, reviews, accessories, and more!

Nauka korzystania z spustu podwójnego działania

2K views 99 replies 25 participants last post by  Biggfoot44.5  
#1 ·
Prowadziłem badania online na temat tego, jak być biegłym w obsłudze spustu DA. Ćwiczę z CZ 75 PCR i głównie strzelam na sucho. Nie mogę za cholerę utrzymać lufy w miejscu podczas strzelania na sucho. W SA lufa w ogóle się nie rusza. Czy moje oczekiwania są zbyt wysokie, czy też spust DA powinien być tak samo nieruchomy jak spust SA?

• Like
Reactions: Mogias
#3 ·
Ćwicz więcej, a staniesz się lepszy.

#4 ·
Czy moje oczekiwania są zbyt wysokie, czy też spust DA powinien być tak samo stabilny jak spust SA?
To może zależeć od pistoletu. Z rewolwerami nie mogę utrzymać końcówki lufy stabilnie z moim S&W 686. Ale z każdym z moich rewolwerów Ruger (Redhawk, GP100, Sp101, LCR) lufa pozostaje stabilna jak skała.
Ponadto, z moim pistoletem S&W 6906, ten pierwszy strzał z podwójnego działania wymagał dużo praktyki, aby go opanować. Ale mogę utrzymać ten pistolet stabilnie podczas podwójnego działania.
Może się okazać, że poprawa jest kwestią praktyki. Ale z mojego doświadczenia wynika, że niektóre pistolety lepiej nadają się do płynnego działania w trybie podwójnym niż inne.

#7 ·
Kluczem do skutecznego uruchamiania spustu DA jest śledzenie geometrii palca podczas naciskania. Na przykład, w moim CZ-75 stwierdzam, że ponieważ oś lufy jest tak niska, mój palec spustowy faktycznie porusza się do tyłu i lekko w górę. Oznacza to, że gdy spust przesuwa się do tyłu, muszę pozwolić, aby mój palec spustowy lekko się przetoczył, aby więcej dolnej/zewnętrznej części opuszki palca znajdowało się na spuście w momencie strzału.

Zasadniczo, czubek palca spustowego musi poruszać się z powrotem w kierunku podstawy palca spustowego, a ta płaszczyzna ruchu jest inna dla każdego pistoletu.

Na koniec musisz upewnić się, że ostatni staw palca spustowego jest luźny, aby w ogóle się nie zginał. Tylko ten środkowy staw powinien się poruszać. Ćwiczę naciskanie spustu pustą dłonią, aby nie zginać tego ostatniego stawu podczas naciskania. Pierwsza i druga kość palca nie powinny się względem siebie poruszać. Zamiast tego tylko druga i trzecia powinny się względem siebie poruszać.

#8 ·
Upewnij się, że poruszasz tylko palcem wskazującym, a nie zaciskasz wszystkich palców. Zaciskanie wszystkich palców nazywa się "dojeniem" pistoletu i należy tego unikać. Twoja dłoń powinna chwytać broń, a jedynie palec wskazujący powinien się zginać. Czasami siła jest czynnikiem. Stara sztuczka treningowa z rewolwerem DA polega na wzięciu jednego z nich, trzymaniu go do góry nogami i pociągnięciu palcem wskazującym.

#15 ·
Upewnij się, że poruszasz tylko palcem spustowym, a nie zaciskasz wszystkich palców. Zaciskanie wszystkich palców nazywa się "dojeniem" pistoletu i należy tego unikać. Twoja dłoń powinna trzymać pistolet tylko palcem spustowym zginającym się. Czasami siła jest czynnikiem. Stara sztuczka treningowa z rewolwerem DA polega na wzięciu jednego z nich, trzymaniu go do góry nogami i pociągnięciu palcem spustowym.
View attachment 1378630
A częścią nie "dojenia" chwytu jest najpierw osadzenie wszystkich palców, aby nie było już miejsca dla żadnego innego palca, aby zacisnąć mocniej.

#9 ·
Stopniowo zwiększaj nacisk przez DA tak wolno, jak to możliwe, a poczujesz, jak spust narasta do punktu, w którym potrzeba tylko odrobiny więcej nacisku, aby kurek opadł. Powinieneś być w stanie utrzymać pistolet stabilnie w tym momencie i nacisnąć z odrobiną większego nacisku. Kiedy już opanujesz ustawianie spustu, będziesz mógł przejść do robienia tego jednym płynnym ruchem. Chociaż jest to z pewnością wykonalne z pistoletem DA/SA, łatwiej jest to zrobić z rewolwerem double action.

#10 ·
Oddaj jeden strzał. Zrelaksuj. Powtórz. Może to zająć kilkaset nabojów. Kiedy ten nabój trafi w cel, oddajesz jeden strzał DA i natychmiast wykonujesz strzał SA. Następnie zrelaksuj i powtarzaj, aż oba będą trafiać w cel za każdym razem.

Przez lata nosiłem tradycyjny DA P226 w służbie. Zaczynałem każdą sesję na strzelnicy od tych dwóch ćwiczeń.

Posiadam wiele rewolwerów, które nigdy nie oddały ani jednego strzału z kurka.

Poradzisz sobie z tym.

#12 ·
Strzel jeden. Zrelaksuj się. Powtórz. Może zająć kilkaset nabojów. Gdy ten nabój trafi w cel, strzel jeden DA i natychmiast kontynuuj strzałem SA. Następnie zrelaksuj się i powtarzaj, aż oba będą trafiać w cel za każdym razem.

Nosiłem tradycyjny DA P226 w służbie przez lata. Zaczynałem każdą sesję na strzelnicy od tych dwóch ćwiczeń.

Posiadam wiele rewolwerów, które nigdy nie wystrzeliły ani jednego strzału z napiętego kurka.

Poradzisz sobie z tym.
To robiłem na strzelnicy. Strzelałem prawie wyłącznie w trybie double action.

#11 ·
1. Wyizoluj ruch palca spustowego. Przy cięższym i dłuższym pociągnięciu reszta palców próbuje pomóc. Nie pozwól im na to. Jedyną rzeczą, która się porusza lub wywiera dodatkowy nacisk, jest palec wskazujący. Dojenie pistoletu = ruch wylotu lufy.

2. Strzelcy z rewolwerów DA używają czegoś, co nazywa się fałdem mocy, w przeciwieństwie do opuszki palca wskazującego, aby manipulować spustem. To jest dalszy staw na palcu, tuż za opuszką. Większa dźwignia. Działa to również w przypadku pistoletów da/SA, takich jak Twój CZ.

3. Płynnie, prosto i ciągle. W ten sposób manipuluje się spustem. Nie zatrzymuj się ani nie rozkładaj go na etapy. Następnie ćwicz.

#14 ·
Bądź cierpliwy dla siebie, to przyjdzie... Sztuczka do precyzyjnych strzałów podwójnego działania to płynny, stały nacisk na spust. Skok spustu powinien być jednym płynnym ruchem przez cały czas.

Nie daj się zastraszyć dłuższym i cięższym oporem spustu, możesz pójść na strzelnicę i po prostu załadować pierwszy nabój, teraz twój kurek jest napięty, wtedy możesz wystrzelić cały magazynek w trybie pojedynczego działania i nigdy tak naprawdę nie musisz strzelać w trybie podwójnego działania.

Aby nauczyć się DA, po prostu zwolnij pistolet i nie napinaj kurka kciukiem. Zawsze, gdy broń opuszcza cel, po prostu zwolnij ją, aby przejść do DA i zacząć od nowa. Zmusza cię to do konieczności pociągnięcia za spust podwójnego działania. Ćwicz, ćwicz. Naucz się, jak płynnie pociągać/naciskać spust przez cały czas, bez zatrzymywania się i bez zakłócania celowników.

W strzelaniu z pistoletu podwójnego działania czasami możesz potrzebować większej dźwigni na spuście, aby uzyskać płynny nacisk. Spróbuj użyć pierwszego zagięcia palca wskazującego na spuście zamiast poduszki. Czego nie chcesz robić, to używać tak dużo palca spustowego, że owijasz go wokół i zwijasz czubek palca do wewnątrz. To za każdym razem skieruje broń z dala od celu.

Nacisk na spust musi iść prosto do tyłu, aby nie zakłócać celowników. Zatem tylko lekkie zgięcie palca spustowego, nie tak duże, aby wywierać nacisk boczny na spust. Ściśnij również bardzo mocno uchwyt... to naprawdę pomaga w kontroli odrzutu i wejdź w nawyk robienia tego - to naprawdę dobre dla zatrzymania broni, jeśli jesteś w sytuacji SD, w której BG próbuje chwycić twoją broń.

Wykonuj dużo ćwiczeń na sucho. Naucz się, jak wykonywać nacisk, w którym używasz techniki naciskania spustu podczas przesuwania broni do pełnego wysunięcia. Nie rozwijaj uderzenia spustu w swoich ćwiczeniach, tylko ładne, płynne pociągnięcie. Naucz się, jak jeździć na resecie spustu. Pistolet DA ma dwa różne opory spustu, ale punkt resetowania jest zawsze taki sam po każdym strzale. Najlepiej przećwicz ten pierwszy strzał i utrzymuj palec w stałym kontakcie ze spustem, podczas gdy resetuje się on za każdym razem do tego samego punktu. Jak tylko się zresetuje - zacznij usuwać luz i przygotuj się do następnego strzału i ponownie naciśnij spust, w ten sposób nie uderzysz spustu z dala od celu.

Nie przejmuj się zbytnio jazdą na resecie, do tego stopnia, że strzelasz z broni w oparciu o to, co czujesz, zamiast tego, co widzisz. Chcesz oddać ten następny strzał, gdy widzisz, że celowniki są wyrównane. Nie trzymaj spustu wciśniętego do tyłu przez cały odrzut - a następnie trzymaj go tam i wykonuj ten powolny, zamierzony reset po każdym strzale. Zamiast tego powinieneś natychmiast zwolnić spust. W momencie, gdy strzał pęka, możesz pozwolić, aby spust się zresetował i zacząć usuwać luz, aby gdy zobaczysz obraz celownika, który musisz zobaczyć, przejść dalej i ponownie wystrzelić.

Nie myśl o tym za dużo, po prostu szybko zwolnij spust po strzale, ale trzymaj palec w stałym kontakcie ze spustem, aby móc go ponownie nacisnąć bez uderzania.

Po prostu ćwicz i idź na strzelnicę i pracuj nad tym. Spójrz na to, ponieważ może to pomóc:

#16 ·
Trzy dobre filmy Ernesta Langdona po skoku-

• Like
Reactions: kmglock97
#17 ·
Musisz doprowadzić do porządku swoją "strzelecką" tonację mięśni. Kiedy to zrobisz, wszystko staje się o wiele łatwiejsze.

Chcesz, żeby twoja uwaga skupiała się na przyrządach celowniczych, a nie na spuście. Nawet nie myśl o tym, co robi spust, skup się na przyrządach celowniczych i utrzymuj ich wyrównanie na celu, aż spust zadziała.

Pistolety DA ułatwiają trening na sucho. Po prostu pociągnij za spust i powtarzaj, w kółko, w kółko i w kółko.....

Chcesz też "pociągnąć" za spust, nie próbuj niczego aranżować. Chcesz płynnego, pełnego pociągnięcia. Nie musi być ani szybkie, ani pośpieszne, możesz je kontrolować w razie potrzeby, ale chcesz, żeby przeszło, bez wahania, aż zadziała.

Jedynym sposobem, żeby się w tym wyćwiczyć, jest ćwiczenie i ciągłe to robienie, ponieważ pomaga to utrzymać napięcie mięśni i utrzymać je tam, gdzie powinno być. Zaczynałem strzelać z rewolweru DAO w latach 70-tych i do dziś codziennie ćwiczę na sucho z co najmniej jednym rewolwerem.

Z moimi pistoletami DA robię to, co sugeruje @collim1, i strzelam pojedynczymi strzałami DA i zwalniam kurek na kilka magazynków za każdym razem. To po prostu pomaga wzmocnić i zweryfikować pewne rzeczy. Kiedy pistolet przechodzi w SA, jest SA i nie zauważam różnicy. Chcesz tylko wytrenować swój mózg, że ten pierwszy strzał DA jest naturalnym strzałem i czymś, o czym nie myślisz. Kiedy już to rozgryziesz, jesteś w domu.

Jedną rzeczą, którą również zauważysz, kiedy zaczniesz ogarniać pewne rzeczy, jest to, że twoje grupy DA/DAO będą bardziej zwarte niż twoje grupy SA. Kiedy skupiasz się na przyrządach celowniczych i nie martwisz się tym, co robi spust, twoja uwaga jest we właściwym miejscu, a to "miejsce" jest tym, co umieszcza strzał. ;)

#19 ·
Umieszczenie palca na spuście, aby pociągnięcie było jak najbardziej proste, również pomoże, a także utrzymanie stałej wagi pociągnięcia do oporu. DA/SA wymaga sporo praktyki dla pierwszego strzału, ale to SA jest tego warte. Pracuj nad tym dalej!

#21 ·
Weź wkład laserowy, wybierz punkt na ścianie i pracuj nad nim. Kiedy czerwona kropka DA znajdzie się w odległości około cala od kropki SA, poczekaj, aż pęcherz na palcu spustowym się zagoi i udaj się na strzelnicę.

Kiedy kupiłem HK P30SK, zacząłem od luki DA/SA o długości 4 do 5 cali na dystansie dziesięciu jardów. Teraz nie mogę wybrać pierwszego naboju z grupy.

#22 ·
Być może będziesz musiał zmodyfikować swój chwyt lub zwiększyć nacisk na chwyt.

Powinieneś być w stanie szarpnąć i uderzyć w spust bez poruszania bronią.

Najpierw chwyć broń oburącz i upewnij się, że pięta dłoni wspierającej ma solidny kontakt z odsłoniętą stroną panelu chwytu, która nie jest zakryta przez dłoń strzelającą.

Tania wkładka do ustawiania celownika laserowego to świetne narzędzie, które pomoże Ci nauczyć się chwytu i energicznie pracować ze spustem bez poruszania bronią. Każdy ruch, choćby najmniejszy, jest łatwy do zauważenia. Potrzebujesz tylko wolnego miejsca na ścianie (bez celu) i krótkiego, 5-7-jardowego „zasięgu” strzelania na sucho.

Jeśli kropka lasera na ścianie porusza się w górę i w dół podczas pracy ze spustem, musisz wywrzeć większy nacisk na chwyt dłoni strzelającej. Możesz to zrobić na dwa sposoby: 1) mocniej ścisnąć dłonią strzelającą lub 2) pociągnąć do tyłu dłonią wspierającą, aby docisnąć tylny pasek do dłoni dłoni strzelającej.

Jeśli kropka lasera porusza się na boki, musisz zwiększyć nacisk chwytu bocznego dłoni wspierającej.

Jeśli kropka porusza się po całym miejscu, musisz zwiększyć nacisk chwytu obiema rękami.

Powodzenia.

#23 ·
Zdecydowanie kwestia chwytu, z tego co na razie widzę. Czytałem sugestie wszystkich i to, co na razie działa, to chwytanie pistoletu do momentu, aż się trzęsie, a następnie lekkie odpuszczenie. Nie miałem pojęcia, że moim przedramionom brakuje wytrzymałości, aby utrzymać taki poziom nacisku przez dłuższy czas.

• Like
Reactions: Glolt20-91
#25 ·
Zdecydowanie kwestia chwytu, z tego co mogę powiedzieć do tej pory. Czytałem sugestie wszystkich i to, co działa w tej chwili, to chwyt pistoletu do tego stopnia, że się trzęsie, a następnie lekkie cofnięcie. Nie miałem pojęcia, że moim przedramionom brakuje wytrzymałości, aby utrzymać ten poziom nacisku przez dłuższy czas.
Nacisk chwytu to indywidualna sprawa. Niektórzy mogą chwytać z takim naciskiem, jakiego używają do wbijania gwoździa, podczas gdy inni mogą musieć zastosować nacisk chwytu tuż poniżej drżenia.

USPSA Grand Master Tim Herron doskonale artykułuje naciski chwytu. Trenowałem z nim i wiele się nauczyłem. Oto kilka filmów, w których omawia naciski chwytu:

#28 ·
O ile nie używasz DAO, ważne jest, aby dobrze oddać pierwszy strzał. Potem będziesz strzelać SA i nie odbezpieczysz do momentu rozwiązania bezpośredniego problemu. Jeśli czas i odległość na to pozwalają, odciągnij kurek i strzelaj SA od samego początku.

• Like
Reactions: fredj338
#33 ·
Wierzcie lub nie, palce nie mają w sobie mięśni. Są zginane i prostowane przez ścięgna przymocowane do mięśni w przedramieniu. Palec wskazujący, środkowy i serdeczny są połączone z tymi samymi dwoma mięśniami w przedramieniu (jeden mięsień do zginania (flexor digitorum profundus) i inny mięsień do prostowania (extensor indicis)), jednak ścięgna przyczepiają się do różnych części tych dwóch mięśni, dlatego środkowy i serdeczny palec również mają tendencję do poruszania się, gdy pracujesz spustem palcem wskazującym.

#34 ·
Semi SA/DA, po prostu pociągnij za spust, to opcjonalne, czy wolałbyś napiąć kurek, gdybyś miał czas w sytuacji obronnej?
Jeśli przestępca jest za blisko i porusza się zbyt szybko, do tego służy Double Action w pistolecie samopowtarzalnym.
Czy twoje pytanie dotyczyło rewolwerów? NIE, NIE DOTYCZYŁO... powodzenia

#35 ·
Podwójne działanie w pistoletach samopowtarzalnych nie jest tak precyzyjnie dostrojone jak w rewolwerach podwójnego działania lub podobnych mechanizmach podwójnego działania, ponieważ podwójne działanie jest twoim podstawowym działaniem.

#36 ·
Pół SA/DA, po prostu pociągnij za spust, to opcjonalne, czy wolałbyś napiąć kurek, jeśli masz czas w sytuacji obronnej?
Jeśli przestępca jest za blisko i porusza się za szybko, to jest cel Double Action w półautomacie.
Czy twoje pytanie dotyczyło rewolwerów NIE, NIE DOTYCZYŁO... powodzenia
Jeśli twoja broń to broń DA, zostawiłbym ją w DA. Napięcie jej nie jest dobrym pomysłem, ani nie jest konieczne.

Pytanie może nie dotyczy rewolwerów, ale odpowiedź, jak się z nich strzela, jest taka sama.

Double action w półautomatach nie są tak precyzyjnie dostrojone Jak rewolwer double action lub podobne double action są specyficzne dla Double action jako twojej podstawowej akcji
Uważam, że spusty DA w większości moich automatów DA (SIG i Beretta) są tak samo płynne i lekkie jak moje rewolwery S&W.

DA jest podstawową akcją broni DA. Jeśli nosisz/używasz takiej, musisz być z nią dobrze obeznany. Jeśli musisz myśleć o strzelaniu z niej, musisz poświęcić jej więcej czasu, aż nie będziesz musiał o tym myśleć.

• Like
Reactions: Glolt20-91
#37 ·
Jeśli twoja broń to broń DA, zostawiłbym ją w DA. Naciąganie jej nie jest dobrym pomysłem, ani koniecznym.

To pytanie może nie dotyczyć rewolwerów, ale odpowiedź na to, jak się do nich strzela, jest taka sama.

Uważam, że spusty DA w większości moich pistoletów DA (SIG i Beretta) są tak samo płynne i lekkie jak w moich rewolwerach S&W.

DA to podstawowa akcja pistoletu DA. Jeśli nosisz/używasz go, musisz być z nim dobrze obeznany. Jeśli musisz myśleć o strzelaniu z niego, musisz poświęcić mu więcej czasu, aż nie będziesz musiał o tym myśleć.
Czy single action nie jest podstawową akcją pistoletu samopowtarzalnego??