Glock Talk banner
  • Notice image

Glocktalk is a forum community dedicated to Glock enthusiasts. Come join the discussion about Glock pistols and rifles, optics, hunting, gunsmithing, styles, reviews, accessories, and more!

21 - 40 of 151 Posts
Nigdy nie byłem fanem 115gr do SD. Uważam, że po prostu nie ma wystarczającej masy, aby wspierać ekspansję i penetrację. Jasne, można zaprojektować 115grJHP, aby rozszerzał się nieco mniej i nadal uzyskiwał penetrację, jak XTP, ale wszystko poniżej 14" po prostu nie wystarczy imo. Połóż przedramię przed klatką piersiową dużego faceta. Prawdopodobnie nie przebije się wystarczająco, aby zapewnić zmiażdżenie ważnej tkanki.

Silvertips będą często podawać tam, gdzie inne pociski hp nie będą.
Oczywiście nie może penetrować, gdy się rozszerza jak pokazane pociski!
Rem GS są dość przyjazne dla podawania w czymś, co nie będzie podawać innych JHP.

• Like
Reactions: 40/45
Kiedyś wkładałem je do mojego .380 dawno temu i wciąż mam kilka do mojego 1911. Przeszedłem na HST 147gr w moim 9mm.

Nosiłem SilverTips w mojej .32 Beretta w latach 90. Jestem prawie pewien, że miały aluminiowe płaszcze. Nigdy nie strzelałem do niczego innego niż papier, więc nie mam pojęcia, jak się spisywały pod względem penetracji, ale jako .32, wątpię, żeby było inaczej niż anemicznie.

Niedawno zacząłem nosić 147gr SilverTips w moich EDC Glock 43 (z zmodyfikowanymi magazynkami) głównie z jednego powodu: za każdym razem, gdy pociągam za spust, słychać "bang". Są celne (przynajmniej dla mnie) i subiektywnie "dobrze się czują" (kontrolowany odrzut i podrzut lufy).

Lubię Federal HST 124gr+P we wszystkich moich innych Glockach 9mm (w tym w moim G26, kiedy noszę go jako EDC) i działa bez zarzutu we wszystkich, ale moje G43 najwyraźniej tego nie lubią (sporadyczne zacięcia).

G43 uwielbiają jednak 147gr SilverTips, więc noszę je z przyjemnością. Wiem, że testy balistyczne pokazują, że są one nieco mniej penetrujące niż niektóre inne rodzaje amunicji SD, ale jestem przekonany, że kilka dobrze umieszczonych strzałów wykonałoby zadanie dość skutecznie.

Jeśli chodzi o 115gr SilverTips, również je lubię i są nieco szybsze. Moje G43 po prostu nie lubią ich tak bardzo jak 147, ale jeśli działają w twoich pistoletach, śmiało!

Zarówno 147, jak i 115 to wysokiej jakości amunicja SD w rozsądnej cenie.

Mam zabawną pałkę wypełnioną wszystkimi starymi, które miałem. Mam nadzieję, że nigdy jej nie będę potrzebować.

Tak, linia Silvertip przeszła odnowę na początku/w połowie lat 2000, według przedstawiciela handlowego Winchester LE, z którym rozmawiałem (na zorganizowanym wydarzeniu testowania żelu). Kiedy zapytałem, dlaczego nie demonstruje żadnej z linii STHP, powiedział, że firma nie uważała jej za część swoich linii produktów LE i że zazwyczaj wykazywała płytką penetrację w porównaniu do reszty ich linii Ranger LE. Powiedział jednak również, że linia STHP została niedawno odświeżona, otrzymując pewne poprawki, ale ponieważ nie sprzedawał jej klientom agencji LE, nie śledził zmian inżynieryjnych.

Osobiście nigdy szczególnie nie dbałem o oryginalną STHP z aluminiową osłoną, chociaż preferowałem (i nadal preferuję) niklowaną miedzianą osłonę 145gr .357MAG. Aluminiowy materiał często wykazywał łatwo odkształcalne wnęki nosowe podczas podawania w pistoletach, a penetracja była często obserwowana jako płytka. Słabo pamiętam, kiedy oryginalny .44SPL STHP został zrewidowany, aby spróbować rozwiązać niektóre problemy ze stabilizacją w niektórych lufach. 3-calowe CA Bulldogs, które posiadałem, tak naprawdę ich nie lubiły.

Z drugiej strony, niedawna produkcja 155gr STHP .40 S&W to prawdziwy strzał w dziesiątkę w jednym z moich .40, 4040PD.

Różne gusta.

Kiedy o tym myślę, nowszy niklowany miedziany płaszcz 110gr standardowego ciśnienia STHP sprawdza się całkiem nieźle w moim 37DAO, pod względem celności.
Ostatni kontakt, jaki miałem z przedstawicielami handlowymi Winchester LE, był taki, że JHP używane w linii produktów Silvertip jest tym samym JHP, które jest używane w linii ekonomicznej Winchester USA (białe pudełko), dlatego nie jest już częścią linii produktów dla organów ścigania. Jedyną różnicą między nimi jest to, że JHP używane w Silvertip jest niklowane.

W przypadku konwencjonalnego JHP z kubkiem i rdzeniem, wydajność końcowa zarówno Winchester Silvertip, jak i Winchester USA JHP jest tym, czego możemy oczekiwać od JHP drugiej generacji „starej technologii”; nieznacznie podwyższone prędkości, skutkujące ekspansją rzędu 1,65x - 1,75x początkowego kalibru, fragmentacja skutkująca utratą masy od 10% do 15% oraz maksymalna penetracja końcowa znacznie mniejsza niż maksymalna 18 cali określona w protokołach testowych FBI.

Ostatni kontakt, jaki miałem z przedstawicielami handlowymi Winchester LE, był taki, że JHP używane w linii produktów Silvertip jest tym samym JHP, które jest używane w ekonomicznej linii Winchester USA (białe pudełko), dlatego nie jest już częścią linii produktów dla organów ścigania. Jedyną różnicą między nimi jest to, że JHP używane w Silvertip jest niklowane.
...
Mam nadzieję, że firma będzie również używać lepszej klasy spłonek, co oznacza lepszą czułość, niż budżetowe materiały, których linia USA może czasami używać.

Silvertips często będą się karmić tam, gdzie inne pociski hp tego nie zrobią.
Stwierdziłem, że to również prawda.

W pewnym sensie wydaje się to nielogiczne, ponieważ ich OAL jest większy niż niektórych innych (jak na przykład HST), a większy OAL jest ogólnie uważany za czasami powodujący ftf. Wizualna inspekcja SilverTips wydaje się wskazywać na nieco smuklejszą końcówkę niż HST; być może dlatego SilverTips mają tendencję do lepszego karmienia.

Ostatni raz nosiłem amunicję Silvertip około 2004 lub 05 roku. Kupiłem Glocka 37, a jedyną amunicją obronną/do noszenia .45 GAP w sklepie była Winchester Silvertips, chyba 185 gr HP. Więc kupiłem kilka pudełek. Wystrzeliłem jedno pudełko przez broń i użyłem drugiego pudełka do noszenia amunicji.

Nazwałem moją 37 "Betsy the Vampire Slayer". ;)

Zazwyczaj przestarzała technologia i zbyt wysoka cena. Jeśli lubisz 115 gr, Speer Gold Dot jest lepszą opcją i dobrze sprawdza się w większości testów.
Winchester nie publikuje żadnych testów swojej komercyjnej linii amunicji, tak jak robi to w przypadku linii LE Ranger (w internetowym katalogu LE).

Jednak Vista to robi dla swoich linii Speer i Federal LE, a to wciąż obejmuje standardowe ciśnienie 115gr GDHP. Wystarczy użyć tego linku, aby wybrać Handgun i zaznaczyć pola dowolnych ładunków, aby zobaczyć porównanie "plakatu" w standardowych protokołach testowych FBI.

Miałbym nadzieję, że firma użyłaby również lepszej klasy spłonek, co oznacza lepszą czułość, niż budżetowe rzeczy, których czasami używa linia USA.
Ja też bym tak chciał. Jednak mój cynizm wobec obecnego rynku wyklucza jakikolwiek optymizm w tej kwestii. Obecne ceny pocisków Silvertip 9 mm 115- i 147-grain (w przedziale 45 - 52 centów za sztukę) sugerują, że w ich konstrukcji nie ma komponentów premium.

W latach 80. Silver Tips były na topie. Miałem je w kalibrach 9mm, 45 Auto i 38 Special oraz Super. Na początku lat 2000 kupiłem kilka nowych 38 Special i pudełko 38 Super. Nadal je mam. Ale są w moim zapasie awaryjnym. W dzisiejszych czasach noszę Underwoods. Ale ponieważ nie używają Gold Dot, kupuję teraz HST.

Zły gość: „Stary, co masz w pistolecie?”

Dobry gość: „Winchester SilverTips.”

Zły gość: „Ha! Testy balistyczne tych są nieciekawe - mogą przebić tylko 12” zamiast 18”. Więc śmiało, strzelaj do mnie!”

21 - 40 of 151 Posts