close

Privacy guaranteed - Your email is not shared with anyone.

Fiber Optic Question

Discussion in 'Tech Talk' started by dglockster, Dec 28, 2008.

  1. dglockster

    dglockster

    Joined:
    Sep 19, 2001
    Messages:
    1,447
    Likes Received:
    6
    Location:
    Texas
    A elderly friend of mine recently changed his ISP from AT&T to a cable company. He did so because the cable company uses fiber optic cable for increased speed. However, the fiber optic cable terminates where it enters the house. From the jack to the computer is still CAT-5. Does anyone know if there is a fiber optic cable that can replace the cable going from the jack to the computer?
    Thanks.
     
  2. Green_Manelishi

    Green_Manelishi Knicker Knotter

    Joined:
    May 4, 2006
    Messages:
    4,716
    Likes Received:
    0
    Location:
    On the edge but not quite over ...
    Perhaps I am missing something here but ...

    If the cable company installed the FO for your elderly friend's computer, they should also have installed/provided whatever else was necessary for your friend to make best use of the increased speed of FO.

    AT&T/Verizon installed FIOS into oor wee hoose, provided the wireless router, placed it where I told them to place it, etc.
     

  3. JohnBT

    JohnBT NRA Benefactor

    Joined:
    Feb 24, 2000
    Messages:
    5,893
    Likes Received:
    808
    Location:
    Richmond, Virginia
    "From the jack to the computer is still CAT-5."

    Verizon FiOS does the same thing. It's fine. Do a www.speedtest.net and see.

    John
     
  4. DoubleWide

    DoubleWide

    Joined:
    Sep 3, 2008
    Messages:
    4,397
    Likes Received:
    518
    FIOS is usually FTTP (Fiber to the premises). Uverse is FTTN (fiber to the node). There's a ONT or ONU that breaks in down to metal.
    http://en.wikipedia.org/wiki/FTTH

    Even Verizon's best plan is only 50/20 Mbits so cat 5 isn't a problem. AT&T is like 18/1.5.

    Forget the tech. It comes down to price and speed, and if it's shared bandwidth like cable.
     
    Last edited: Dec 28, 2008
  5. dglockster

    dglockster

    Joined:
    Sep 19, 2001
    Messages:
    1,447
    Likes Received:
    6
    Location:
    Texas
    Thanks for the info. I'll print your respective replies and give them to him on Monday morning.
     
  6. noway

    noway

    Joined:
    Dec 14, 2000
    Messages:
    8,735
    Likes Received:
    7
    Location:
    Davie "Cowboy" , FL
    OP so if you change the cable to Fiber, what do you plan to hook it up to and at what speeds?

    Most fiber based optics are 100 or 1000base and not alot of computers comes with PCU cards with support for optical connections. nor does any of the lower cost home based router/switch products.