close

Privacy guaranteed - Your email is not shared with anyone.

Best Dig Camera without the lag time

Discussion in 'Tech Talk' started by CarbineKid, Jul 26, 2005.

  1. CarbineKid

    CarbineKid

    Joined:
    Jun 15, 2001
    Messages:
    317
    Likes Received:
    0
    Location:
    RI
    I have a 2 Olympus digital cameras(and my family has several others) and they all suffer from the same problem. Whenever I hit the botton to take a picture theres a lag of a second or two before the camera actualy takes the picture. I have missed several good shots becasue of this. My old film camera took the picture the instant I hit the button. So are there any digital cameras that do the same without the lag time, o is this just "normal" on digital cameras.
    Thanks in advance
     
  2. DeadMansLife

    DeadMansLife Senior Member

    Joined:
    May 7, 2000
    Messages:
    916
    Likes Received:
    1
    Location:
    Carlisle, PA
    How do you have your flash set?

    If it is set for red eye reduction it will lag a lot.
     

  3. Tvov

    Tvov

    Joined:
    Sep 30, 2000
    Messages:
    4,978
    Likes Received:
    700
    Location:
    CT,USA
    We have a Canon A95 (I think that is what it is), and we had the same problem. We were just using it on "auto", and it seemed forever before the camera would take the picture. My wife flipped through the instruction manual (;b , my first thought was: "instruction manual, what's that?") and found how to set it for "instant action" shots. It still seems a little slow than film cameras, but it is much better.
     
  4. Anon1

    Anon1

    Joined:
    Aug 17, 2000
    Messages:
    1,222
    Likes Received:
    274
  5. Uncle Don

    Uncle Don Wood butcher

    Joined:
    Jan 24, 2004
    Messages:
    1,583
    Likes Received:
    239
    Location:
    Midwest
    I have a fugi and it did the same thing, but it has a feature that when you push the button half way, it auto focuses, then when you push the rest of way, it takes the picture.

    Therefore, if I want something instant, I pre-focus on the area and then push the rest of the way at the action point. Works fine.
     
  6. Toyman

    Toyman

    Joined:
    May 6, 2003
    Messages:
    2,600
    Likes Received:
    34
    Location:
    West Michigan
    No, this is not normal with all digital cameras. I have an Olympus E-10 and it doesn't do that, but it's a high end full size DSLR. Typically these DSLR's don't have much of a delay at all, but they will run you $900-$1500.

    Part of the delay is focusing, and part of it is calculating the auto-exposure. Not all cameras focus at the same speed, and not all process information for exposure at the same speed. Canon's are the best hands down for focus speed (at least the EOS types).
     
  7. erikd65

    erikd65

    Joined:
    Sep 26, 2004
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Location:
    Spokane, Washington
    Nikon D70, hands down
     
  8. funbob

    funbob do a lil' dance

    Joined:
    Dec 13, 2002
    Messages:
    271
    Likes Received:
    0
    Location:
    ABQ, NM
    Any DSLR will have have lag times comparable to that of film. For a compact digicam, the performance of my Sony models is excellent. A few things you can do to improve the response time are to press the shutter button halfway down to prefocus and set exposure before the shot is taken, if you're going to be taking pictures at a known distance, set the focus manually. Most digicams have a menu setting for this somewhere and the depth of field is so deep with compact digicams that there's enough latitude to do this and not suffer blurry pictures. Lastly, check to see if your camera has an option for continuous AF. The disadvantage is that this will use somewhat more battery but it won't take as long to focus on the shot as it's constantly adjusting the focus on the fly.
     
  9. GTIMANiac

    GTIMANiac

    Joined:
    Jul 14, 2001
    Messages:
    77
    Likes Received:
    0
    Combined with an external flash and you are in great shape. I have an SpeedLight 800 on mine, and even with the flash I still get 3 frames a second.
     
  10. Me&MyG23

    Me&MyG23 Right here!

    Joined:
    Mar 22, 2004
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Location:
    Tampa Bay, Florida
    Don't know if your camera has the burst feature or not. When I'm trying to get an "action" pic of some sort, I used the 3 or 5 shot burst. Usually comes up with some really good pics.