close

Privacy guaranteed - Your email is not shared with anyone.

Welcome to Glock Talk

Why should YOU join our Glock forum?

  • Converse with other Glock Enthusiasts
  • Learn about the latest hunting products
  • Becoming a member is FREE and EASY

If you consider yourself a beginner or an avid shooter, the Glock Talk community is your place to discuss self defense, concealed carry, reloading, target shooting, and all things Glock.

Zonealarm problems

Discussion in 'Tech Talk' started by podwich, Jul 28, 2004.

  1. podwich

    podwich

    4,431
    102
    Sep 7, 2000
    MI
    Here's an interesting problem. I'm running Zonealarm on my system. As of a few days ago, I started having problems connecting to the web after letting my computer sit for awhile. If I shut down Zonealarm, everything works again. BTW-the automatic lock on Zonealarm is off.

    I have a cable modem connected to a Linksys router. The router has a firewall built in but I've been using it with Zonealarm for over a year with no problems. I like using the software firewall as well since it gives me control over outbound internet access.

    I guess I could just run with the hardware firewall in the router but this is just kinda weird. I'm just wondering if anyone has any ideas.
     
  2. NetNinja

    NetNinja Always Faithful

    967
    0
    Oct 23, 2001
    HotLanta, GA
    Actually the router is a firewall.
    it uses NAT to hide your behind it.
    If you don't know what NAT is please read the manual that came with the router. Linsys has a pretty good FAQ and search engine on thier site.
    I despise software firewalls.

    Disable Zonealarm and use the linksys router.
     


  3. Roger C

    Roger C

    223
    0
    May 9, 2000
    VA, USA
    Bad advice. The Linksys "firewall" will let a lot of stuff through that ZoneAlarm will catch.

    Back to the original question, did you check your process list when the PC gets slow? Is there something starting up on the computer when it is idle that ZoneAlarm is blocking that may be eating up CPU time?
     
  4. podwich

    podwich

    4,431
    102
    Sep 7, 2000
    MI
    I haven't noticed anything odd in the process list. BTW-the computer doesn't get slow, it's just that my internet connection become unaccessible.
     
  5. BikerGoddess

    BikerGoddess Got hairspray?

    1,327
    0
    Mar 8, 2002
    Dallas, TX
    Do you have the free one or the paid one? What's probably happening is that connections are set up then time out on the firewall. I'm not a security person, so someone else would have to explain the specifics, but we've seen this quite a bit at work.

    A firewall is only as good as its configuration. The issue with software firewalls is that the traffic's already on your machine. A router isn't a firewall, but they can reside on the same machine. NATing is only one approach to security, and it wasn't even designed for security.

    One big question - what changed in the last few days?

    Laura
     
  6. podwich

    podwich

    4,431
    102
    Sep 7, 2000
    MI
    Free one (well, that's what I was using when it started-I tried the "pro" version after this started to see if it'd fix it-no luck).

    I double-checked and the "time-out" on the internet connection is turned off.

    What changed? That's what I'm trying to figure out. Around the same timeframe I've installed a Logitech mouse driver and updated the firmware in my router. I believe that's it.
     
  7. BikerGoddess

    BikerGoddess Got hairspray?

    1,327
    0
    Mar 8, 2002
    Dallas, TX
    I'd start there...
    Check the manufacturer's website for known issues (and realize that it make take them awhile to update the site) or call the help desk and see if anyone else has reported the same issue.

    Laura
     
  8. frefoo

    frefoo

    174
    0
    Apr 4, 2004
    Northen VA
    Are you running antivirus software also?

    Was ZoneAlarm set to auto update?

    Last week I was at the ZA website, and I think I recall a problem with their version working correctly with Norton AV?

    I cant remember exactly what the issue was.


    I do not see any mention of it on the site right now so maybe it was corrected.

    I am sorry I am so fuzzy, I read it quick and since it did not apply to me I quickly forgot about it.

    Since everything works with ZoneAlarm shutdown I think the problem is with ZA and not your Linksys router.

    What are you Internet/Intranet security settings in ZA (Low/Med/High)?

    Try dropping the internet setting to low (AS A TEST ONLY) and see if you can get out with it running.

    I like ZoneAlarm when I do not have hardware based firewall in front of my computer (friend’s house). However at home I sit in front of a Linksys firewall and let it handle the job of protecting my laptop. I generally watch my systems and have no need (IMO) for a software based firewall telling me "mozillafirebird.exe wants to access the internet".
     
  9. Harlequin

    Harlequin I need a weapon

    455
    0
    Sep 19, 2003
    East Central Indiana
    I have Norton 2003 and ZA Pro and haven't had any problems.
     
  10. podwich

    podwich

    4,431
    102
    Sep 7, 2000
    MI
    frefoo: Re-ee-ee-ee-aly. Huh. I do have NAV and I used to have ZA on auto-update. Interestingly enough, I do believe I was updated around that timeframe as well. I'll have to check into that.

    As for zones: Internet=high, trusted=medium. Next time I have problems I'll try playing with those.

    I do like having control over whether programs can access the internet-I've used that capability in the past to disable ad servers on programs, I use it to keep programs from "phoning home" (even legit ones), and I also currently use it do disable the damn MSN IM client-the stupid thing doesn't like to stay off unless it doesn't have an internet connection. Every time I log onto hotmail the thing pops up if I don't deny it a connection.

    BikerGoddess: I'll check into firmware issues as well. I could almost swear this started happening before I updated the firmware but I can't say for sure. It is consistently happening though-I had to shut down ZA to get on the net just now.
     
  11. jilverthor

    jilverthor

    966
    125
    Apr 11, 2004
    Parker, CO
    I would also suggest double checking your settings on the router. I have had problems in the past occasionally when I auto-updated stuff that the settings were changed even though they shouldn't have been. It is possible that the router had some setting set in place that causes a conflict with zonealarm. Just a thought hope it helps.

    Jeff

    Edited: Just read that post a little more carefully and it was ZA that was auto-updating so maybe scratch that idea unless it sounded like you might have also upgraded the firmware on the router as well.
     
  12. RaiderRodney

    RaiderRodney Just Win Baby

    504
    0
    May 22, 2003
    North Carolina
    I don't think it's a Router problem myself. I have wireless internet coming straight to my PC with the same problem. After a fresh re-start it is fine, but if it sits a while, no internet. Zonealarm will probably fix in the next update, I hope?

    I also have internet lock and auto update off, and I run AVG anti-virus, so it's probably not NAV.

    Forgot to say, have you also tried to do a scan disk? This version of ZA also locks the drive at startup, so you can't do one :(
     
  13. Gasconade

    Gasconade

    8
    0
    Mar 30, 2004
    Ozarks of Missouri
    You could try something like Ethereal (www.ethereal.com) and maybe see what happens just before it all quits.